Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 18:12

Εκδρομή 3η: Γ Τάξη, Αθήνα - Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Γράφει η μαθήτρια της Γ2 Γυμνασίου Μαχαίρα Κατερίνα

Εντυπώσεις από  την επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Τετάρτη 18-1-2012)

 

Πριν από λίγες μέρες, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ψαχνών είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη στην καρδιά της Αθήνας, την Πλάκα.

Εκεί, μας υποδέχτηκαν δύο ευγενέστατοι ξεναγοί, από τους οποίους πληροφορηθήκαμε πως στο μουσείο εκτίθενται περίπου 1000 μουσικά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους, αλλά  κυρίως το εθνολογικό και το μουσικολογικό τους ενδιαφέρον.
(....Κάντε κλικ στον τίτλο για την συνέχεια στο άρθρο)

... Η συνέχεια

Η έκθεση απλωνόταν σε τρεις ορόφους και απαρτιζόταν από τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η μουσικοεθνολογία, με βάση το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο: α) μεμβρανόφωνα, β)αερόφωνα, γ)χορδόφωνα και δ)ιδιόφωνα.

Η παρουσίαση έγινε κατά οργανολογικούς τύπους και ήταν εξαιρετική! Κάθε βιτρίνα διέθετε ειδικό σύστημα ακουστικών με μουσικά παραδείγματα τα οποία παρουσίαζαν τον ήχο, τη μουσική έκταση, τις τεχνικές παιξίματος και τους συνδυασμούς των μουσικών οργάνων που εκτίθονταν σε αυτή. Όλοι παρακολουθούσαμε με μεγάλη προσήλωση, καθώς δεν είχαμε ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν.

Κάποια στιγμή η ξενάγησή μας έλαβε τέλος! Ένα είναι όμως σίγουρο…. Πως κάποια στιγμή, αρκετοί από εμάς θα ξαναπερπατήσουμε στην οδό Διογένους για να ακούσουμε λύρες, λαούτα και νταούλια. Και τότε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων θα είναι πάλι εκεί για να μας υποδεχτεί!!!

Διαβάστηκε 271 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 18:41