Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 08:29

Εικαστική παρέμβαση στον χώρο του σχολείου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η δράση περιλαμβάνει την εικαστική παρέμβαση από μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου στην αυλή του σχολείου στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημαντικότητας της εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας τα λόγια των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.  Είναι σημαντική η δημιουργία ενός θετικού σχολικού κλίματος στο οποίο θα ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα των μαθητών και θα καλλιεργείται ο σεβασμός και η αποδοχή κάθε ετερότητας. Έτσι, η δραστηριότητα αυτή ενθαρρύνει την ομαδοσυνεργασία μεταξύ των μαθητών καθώς επίσης και την έμπνευσή τους στο να αποτυπώσουν και να σχεδιάζουν οι ίδιοι οι μαθητές τη δραστηριότητα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τόσο την έρευνα και το σχεδιασμό της δραστηριότητας, αλλά και την τελική γιορτή για την επίδειξη της ολοκληρωμένης εργασίας τους.

Η πιο ευχάριστη πτυχή αυτής της διαδικασίας ήταν η μετατροπή ενός απλού τοίχου σε έναν εμπνευσμένο καμβά σοφίας και δημιουργικότητας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η συνεργασία μεταξύ των μαθητών ενθαρρύνεται κι ενισχύεται η αίσθηση της ενότητας της ομάδας ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός. Το κίνητρο πίσω από την καλλιτεχνική παρέμβαση στην αυλή του σχολείου πηγάζει από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας οπτικά ελκυστικός και ουσιαστικός χώρος που εμπνέει και παρακινεί τους μαθητές στη μάθηση και στην αναζήτηση. Η κεντρική ιδέα της χρήσης σύντομων μηνυμάτων από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους αναπτύχθηκε μέσα από μια διαδικασία συνεργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

LINK VIDEO  https://www.canva.com/design/DAFmSlG1DRE/CQExTivZsnI3I66wz0apLg/watch?utm_content=DAFmSlG1DRE&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Κάντε κλικ για συνέχεια του άρθρου

 
2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: Τα μαθησιακά ή άλλα αποτελέσματα στα οποία στοχεύει το βίντεο-παρουσίαση της δράσης:

Είναι γνωστό ότι τα οπτικοακουστικά μέσα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των μαθητών. Ο οπτικοακουστικός γραμματισμός βοηθά τους μαθητές να οξύνουν τις ικανότητές τους να χειρίζονται κριτικά και δημιουργικά τα προϊόντα της τεχνολογίας. Επίσης, η δύναμη της εικόνας, ως μέσο αφήγησης, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης των μαθητών και τελικά στη βελτίωση του μαθησιακού αποτελέσματος. Επιπλέον η ψηφιακή αναπαράσταση του ζωγραφισμένου τοίχου, συνοδευόμενη από φωτογραφίες και βίντεο της διαδικασίας έως την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, μπορεί να κοινοποιηθεί ψηφιακά σε ένα μεγαλύτερο κοινό, επεκτείνοντας την εμβέλεια και τον αντίκτυπο του έργου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εκτίμηση για τη δύναμη των ψηφιακών μέσων στη μετάδοση και τη διατήρηση καλλιτεχνικών εμπειριών.

Ομάδα-στόχος:

Η τελική γιορτή της χρονιάς, όπου θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική παρέμβαση, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε μαθητές και γονείς. Παρέχει την ευκαιρία σε όλη τη σχολική κοινότητα να συγκεντρωθεί και να εκτιμήσει το καλλιτεχνικό έργο που δημιούργησαν οι μαθητές. Τα επιλεγμένα αποσπάσματα των φιλοσόφων τα οποία ζωγραφίστηκαν στον τοίχο από τους μαθητές, σχεδιάστηκαν δημιουργικά ώστε να είναι οπτικά ελκυστικά και ευανάγνωστα.

 

Διαβάστηκε 71 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 13:45
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τσικνοπέμπτη Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους »