Κυριακή, 07 Μαΐου 2017 22:15

Τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ζάκυνθο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων της φετινής σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ζάκυνθο στις 4, 5 και 6 Μαΐου.
 
Κάντε κλικ στο τίτλο για φωτογραφίες, για το πρόγραμμα της εκδρομής και για τις εντυπώσεις των μαθητών/-τριών!

Στις 4, 5 και 6 Μαίου πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Ζάκυνθο - εκδρομή του σχολείου μας στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα ξεκινήσαμε από το Γυμνάσιο Ψαχνών το πρωί της Πέμπτης 04-05-17 με μια στάση μέχρι την Κυλλήνη όπου πήραμε το πλοίο στις 12.30 μ.μ. και φτάσαμε στο νησί 13.45 μ.μ..

Η διαμονή μας είχε προγραμματιστεί να γίνει στο κέντρο φιλοξενίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.). Εκεί ήταν και ο πρώτος σταθμός μας μετά την αποβίβασή μας από το πλοίο. Το Κ.Π.Ε. βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, κάτι που διευκόλυνε τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη με τα πόδια, για να έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε μέσα στην πόλη και να την γνωρίσουμε καλύτερα. Το προσωπικό του Κ.Π.Ε. ήταν πολύ φιλικό και φιλόξενο απέναντί μας σε όλη τη διάρκεια της διαμονής μας εκεί.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το κάστρο της πόλης, με το λεωφορείο, είδαμε το λόφο του Στράνη, όπου ο Δ. Σολωμός έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και μείναμε για μια ώρα περίπου στην περιοχή Μπόχαλη, κάτω από το κάστρο όπου απολαύσαμε από ψηλά τη θέα όλης της πόλης.

Στη συνέχεια, με το λεωφορείο κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης για βόλτα και φαγητό.

Το πρωί της Παρασκευής πήραμε το πρωινό στο Κ.Π.Ε. και στη συνέχεια ξεκινήσαμε για τις ξεναγήσεις μας.

Πρώτος σταθμός η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, όπου μας περίμενε κατόπιν συνεννοήσεως μας η κ. Βλαχιώτη, η εκεί υπεύθυνη για τη λειτουργία της. Μας ξενάγησε στο χώρο, μας πληροφόρησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και την ιστορία της και μας αποχαιρέτησε δίνοντας σε κάθε μαθητή και μαθήτρια από ένα αναμνηστικό κείμενο.

Η δεύτερη στάση έγινε λίγο πιο πέρα από τη βιβλιοθήκη στο Μαυσωλείο Δ. Σολωμού και Α. Κάλβου και άλλων επιφανών Ζακυνθίων. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη και έγινε με την υπόδειξη της κ. Βλαχιώτη. Πράγματι άξιζε τον κόπο. ΟΙ τάφοι των δύο μεγάλων ποιητών δέσποζαν στην κάτω αίθουσα όπως και το άγαλμα του εθνικού μας ποιητή. Στον πάνω όροφο είδαμε τα χειρόγαφα του μεγάλου μας ποιητή αλλά και άλλων λογοτεχνών, καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα.

Περίπου στις 11.30 π.μ. επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό το θαλάσσιο Πάρκο στο χωριό Βασιλικός, Νότια του νησιού. Εκεί ξεναγηθήκαμε από την κ. Λογοθέτη Αν., σύμφωνα με την προγραμματισμένη μας συνάντηση. Επί μιάμιση ώρα η κ. Λογοθέτη μας συνεπήρε με τις πληροφορίες της για την θαλάσσια χελώνα careta- careta, μας μύησε στα μυστικά της και μας έδωσε την προοπτική του εθελοντισμού για τη διάσωσή της. Στο τέλος μας έδωσε χρήσιμο υλικό για το θαλάσσιο αυτό ζώο και για τις δράσεις του Κέντρου. Φύγαμε από εκεί ενθουσιασμένοι και προβληματισμένοι για την αναγκαιότητα της προστασίας όχι μόνο των έμβιων όντων αλλά και όλου του περιβάλλοντος.

Το μεσημέρι γευματίσαμε στο Κ.Π.Ε. Μετά από λίγη ξεκούραση επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού. Μια μεγάλη εκκλησία σε ρυθμό Βασιλικής με εξαιρετική αγιογράφηση, αξιοπρόσεκτο τέμπλο και ιδιαίτερης τέχνης λάρνακα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου.

Μετά από την επίσκεψη αυτή περιηγηθήκαμε στους δρόμος της πόλης και καταλήξαμε στο κέντρο όπου παραμείναμε για λίγο.

Γυρίσαμε πίσω στα δωμάτιά μας για ξεκούραση και το βράδυ βγήκαμε για φαγητό που συνδυάστηκε με την ιδιαίτερη μουσική, τις ζακυνθινές καντάδες. Τα τραγούδια και το κέφι των ''τραγουδιστάδων" της ταβέρνας μας, το προσεγμένο φαγητό και το προσεγμένο ρεπερτόριο μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και τους ήχους τους να μας συνοδεύουν ως επιστέγασμα μιας ολοκληρωμένης ψυχαγωγικής εκδρομής.

Το βράδυ τελείωσε με μια τελευταία βόλτα στην πόλη.

 

Το Σάββατο το πρωί, μετά το πρωινό στο Κ.Π.Ε. μεταφερθήκαμε στο λιμάνι, όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για την επιστροφή.

Στις 13.00 μ.μ. φτάσαμε στην Πάτρα, μείναμε για 3 ώρες, φάγαμε και κάναμε βόλτα στο κέντρο της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η άφιξή μας στα Ψαχνά ήταν στις 20.00 μ.μ. Η εκδρομή ήταν επιτυχής, ενδιαφέρουσα, επιμορφωτική, διασκεδαστική.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας άψογοι -ες.

 

Σύμφωνα και με τις γραπτές μαρτυρίες των μαθητών -τριών, μια αξέχαστη εμπειρία.

 

Οι εντυπώσεις των μαθητών - μαθητριών

"Τουλάχιστον, επιφανειακοί είναι όσοι πιστεύουν ότι στη Ζάκυνθο υπάρχει μόνο η caretta - caretta. Αγνοούν έτσι τη μοναδική φυσική ομορφιά της Ζακύνθου, τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, την εξωπραγματική βλάστηση, καθώς και τους φιλόξενους κατοίκους."

                                                                                                                               Ζωή Ορφανού

 

"Η φετινή χρονιά δε θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα...... με τα καταγάλανα νερά της Ζακύνθου, τα παλιά κτήρια γεμάτα ιστορικές στιγμές και τα φωτάκια στην πλατεία!!!"

                                                                                                                                Μπαζιώτη Βασιλική

 

"Η καλύτερη εντύπωσή μου από τη Ζάκυνθο ήταν όταν πήγαμε στο Μαυσωλείο, όπου είδαμε τα αντίγραφα του Δ. Σολωμού. Επίσης δε θα ξεχάσω και το βράδυ της Παρασκευής όπου πήγαμε για φαγητό στη "Βαρκαρόλα"."

                                                                                                                                Σωτηρία

 

"Με το σχολείο μου πραγματοποιήσαμε μια τριήμερη εκδρομή στη Ζάκυνθο. Στη Ζάκυνθο επισκεφθήκαμε πολλά μέρη και μάθαμε νέα πράγματα. Η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε, ήταν πολύ όμορφη, καθώς μιλούσαμε και τραγουδούσαμε. Στο πλοίο ήταν εξίσου υπέροχα, γιατί ήταν μεγάλο και πολύ όμορφο. Όταν φτάσαμε στο νησί και βολευτήκαμε στα δωμάτια, όπου θα μέναμε, φάγαμε μεσημεριανό και στη συνέχεια ξεκουραστήκαμε για κάποιες ώρες. Αργότερα επισκεφθήκαμε την Μπόχαλη, όπου από εκεί μπορούσες να δεις όλη τη Ζάκυνθο.Το βράδυ επιστρέψαμε στην πόλη και πήγαμε να φάμε. Η επόμενη μέρα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Πήγαμε στην παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μοναδικό Μαυσωλείο που υπάρχει στη χώρα και τέλος μας μίλησε μια εθελόντρια για τις χελώνες caretta - caretta. Σε αυτά τα μέρη μάθαμε για πολλά πράγματα που νωρίτερα δε γνωρίζαμε! Η εκδρομή αυτή θα μου μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους.

Συγκεκριμένα ένας από τους λόγους είναι ότι μιλήσαμε για ενδιαφέροντα θέματα. Επιπλέον περάσαμε υπέροχα και γελάσαμε πολύ."

                                                                                                                                   Αικατερίνη Μπαγιώργου

 

 

"Οι εντυπώσεις μου από τη Ζάκυνθο:

Στη Ζάκυνθο ήταν πάρα πολύ ωραία. Σε όλα τα παιδιά μας άρεσε αρκετά και μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για την ιστορία της Ζακύνθου. Πιο πολύ από όλα με εντυπωσίασε και θα μου μείνει είναι η καντάδα που μου αφιέρωσαν για τη γιορτή μου, στην ταβέρνα που πήγαμε."

                                                                                                                                   Ειρήνη Καμαριώτη

 

"Ευχαριστούμε πολύ για τις αξέχαστες εμπειρίες που περάσαμε μαζί σας στο νησί της Ζακύνθου. Όλα ήταν υπέροχα, η μουσική, οι χοροί, οι βόλτες και πάνω από όλα ο χρόνος που περάσαμε όλοι μαζί. Γνωρίσαμε καλύτερα τα υπόλοιπα παιδιά και τους καθηγητές μας. Μάθαμε πολλές πληροφορίες για το Δ. Σολωμό, τις θαλάσσιες χελώνες και το νησί. "

                                                                                                                                   Φιλίτσα Κούκουρα

 

"Η τριήμερη εκδρομή στη Ζάκυνθο ήταν φανταστική. Εντυπωσιακά κτήρια υπήρχαν σε όλη την πόλη. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα ψητοπωλεία στην παραλία ήταν υπέροχα. Βέβαια αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν η πλατεία την Παρασκευή το βράδυ, όπου ήταν γεμάτη με χαρούμενα παιδιά να παίζουν. Η εκδρομή ήταν τέλεια."

                                                                                                                                   Νικήτας Βαλαής

 

"Η Ζάκυνθος είναι ένας πολύ ωραίος τόπος. Στη βόρεια πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι πολύ πλούσια. Ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε νησί. Το μόνο που σου το θυμίζει είναι η θέα της υπέροχης παραλίας. Στο λιμάνι, όταν σκοτεινιάζει, ανάβουν πολλά φωτάκια, τα οποία αφτιάχνουν πολύ ωραία ατμόσφαιρα. "

                                                                                                                                  Πηνελόπη Δημοπούλου

 

"Σε μια εκδρομή, είτε είναι μονοήμερη είτε περισσότερο, όλα είναι μοναδικά. Η παρέα, η διαδρομή, η διασκέδαση και οι εικόνες από ένα τόπο. όλα είναι εμπειρίες, που τις κουβαλάς στην ψυχή και στο μυαλό σου και το μοιράζεσαι στην πορεία της ζωής. Όμως αποκτάς γνώση και σεβασμό σε ότι καινούριο μαθαίνεις όπως το πόσο πολύτιμη και μοναδική είναι η ζωή και η εξέλιξή της, ακόμα και μέσα από ένα μικρό πλασματάκι όπως η χελώνα caretta- caretta, που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στα νερά της Ζακύνθου. Εγώ και οι συμμαθητές μου το γνωρίσαμε. Μάθαμε πώς να βοηθάμε σωστά τους κινδύνους που διατρέχουν, όμως όλα αυτά είναι μαγεία, η μαγεία της ζωής, το θαύμα της επιβίωσης και την ανταμοιβή των προσπαθειών, όταν αυτές γίνονται με αγάπη και σεβασμό και, φυσικά, αναφέρομαι στην επιστροφή των μικρών - μεγάλων πια που έρχονται με εμπιστοσύνη για να αφήσουν τα μωράκια τους και να συνεχίσει ο κύκλος της ζωής. Ευχαριστώ λοιπόν από την καρδιά μου, όλους όσους μας βοήθησαν για αυτές τις μοναδικές στιγμές εμπειρίας."

                                                                                                                                Μαρία Κωνσταντίνου

 

"Η καλύτερη εντύπωσή μου από τη Ζάκυνθο ήταν η βραδιά στη "Βαρκαρόλα" με τις παραδοσιακές καντάδες."

                                                                                                                                 Κατερίνα

 

"Μου άρεσε πάρα πολύ η πόλη και η μουσική της Ζακύνθου. Επίσης, λάτρεψα το γεγονός ότι ήμασταν όλοι μαζί, γελούσαμε, χορεύαμε και τραγουδούσαμε, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή."

                                                                                                                                                                                    Φωτεινή Μπισμπικοπούλου

 

"Στην τριήμερη στη Ζάκυνθο, πέρασα πολύ ωραία. Ήταν ένα ταξίδι που μάθαμε περισσότερα για τον πολιτισμό και tην ιστορία μας. Όμως μάθαμε πώς να συντηρούμε μόνοι μας τους εαυτούς μας έστω και γι' αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό πάντως, που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η μεγάλη πλατεία του Δ. Σολωμού με τα πολλά φώτα, που κάποιες φορές, το βράδυ, σου έδινε την εντύπωση πως ήταν μέρα. Αλλά δεν μπορούσε να μην πέσει το μάτι σου πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά της Ζακύνθου, που ήταν τόσο καθαρά που έβλεπες τα φύκια από ένα χιλιόμετρο μακριά. Η Ζάκυνθος ήταν και θα είναι για εμένα ο καλύτερος προορισμός της Ελλάδας και είμαι πολύ χαρούμενη που πήγα και έζησα μια τόσο όμορφη εμπειρία."

                                                                                                                             Σοφία Κοντογιάννη

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γεροδήμου Ντίνα, Ζουμής Παναγιώτης, Καραγκούνη Ελένη και η Δ/ντρια Μαυρωτά Κυριακή

Φωτογραφίες από την εκδρομή:

 

Διαβάστηκε 268 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 15:33